Sergi

13. yüzyıldan günümüze ulaşan tarihi Obruk Hanı’nda restorasyon çalışmalarımıza 2020 yılının başlarında başladık. Büyük önem verdiğimiz ve restorasyondan da öte tarihe saygı olarak gördüğümüz bu çalışmada 2020 yılı sonu itibariyle %70 tamamlanma aşamasına ulaştık. Tarihin izlerini bugüne en iyi şekilde taşımak için büyük bir hassasiyetle devam eden restorasyon çalışmamızı yaklaşık 6 milyon TL’lik bir bütçe ile gerçekleştiriyoruz.

OBRUK HANI’NIN ÇEVRESİ DE BİR BAŞKA OLACAK

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ekim 2019 tarihli imzasıyla Obruk Gölü “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilmiştir. Karatay Belediyesi olarak ilçemiz sınırlarında yer alan bu doğal güzelliğin ve hemen yanıbaşında bulunan tarihi yapının korunarak turizme kazandırılması düşüncemizi kısa sürede uygulamaya koyduk.

Bu kapsamda Obruk Hanı’nda devam eden restorasyon çalışmalarımıza ilave olarak Han ve Göl çevresinde çevre düzenleme çalışmaları yapmak üzere proje çalışmalarımızı tamamladık. Gerekli onay süreçlerini tamamlayan projemizin yapım ihalesini gerçekleştirdik. Toplamda 5.8 milyon TL’lik bir yatırım bedeli ile uygulayacağımız çevre düzenleme projesi tamamlandığında bu bölge yerli ve yabancı turistlerin uğrak alanlarından biri haline gelecek.

OBRUK HANI VE KIZÖREN OBRUĞU HAKKINDA

Karatay ilçemizde yer alan Obruk Hanı 13. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Bir Selçuklu eseri olan Obruk Hanı’nın yanıbaşında bir çöküntü alanından oluşan Kızören Obruğu yer almaktadır. Bu çöküntü gölü Obruk Hanı’nın tarihte hizmet verdiği dönemde su ihtiyacını karşılamıştır.

Obruk Hanı ve Kızören Obruğu, Konya’nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda Konya-Aksaray güzergahından Obruk mahallesi girişinde yer almaktadır.

Kuzeydoğu Güneybatı yönünde uzanan dikdörtgen planlı bir oturum alanı üzerine inşa edilen han, güneybatı kanadında yer alan avlu ve kuzeydoğu kanadındaki kapalı/barınak bölümünden oluşur. Güneybatı cephesinin ortasında dışa taşkın bir kütle olarak yükselen taçkapı, üst çerçevesi üzerindeki dendanları ile bir kale kapısı görünümünde tasarlanmıştır; cephenin köşelerinde prizmatik birer kule yer alır. Taçkapının sivri kemerli kapı açıklığının irtibatlandığı sivri beşik tonoz örtülü derin bir giriş eyvanı vasıtasıyla dahil olunan dikdörtgen planlı avlu, iki uzun kenarı boyunca ve karşılıklı olarak yerleştirilmiş mekânlarla çevrili durumdadır. Avlunun batı kanadında yer alan ve hayli harap durumdaki kapalı/barınak bölümünün, derinlemesine doğrultuda yerleştirilmiş kare planlı ayaklarla beş şahna taksim edilmiştir; sivri beşik tonozla örtülü olduğu anlaşılan orta sahın daha geniştir.

Kızören Gölü (Kızören Obruğu), Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarında yer alan karstik oluşumlu bir Obruk gölüdür. Çapı 228 metre, derinliği 171 metre olan obruğun 145 metresi suyla doludur. Gölün bulunduğu arazi 1020 metre yüksekliğindedir. Pek çok obruğun bulunduğu Obruk Platosundaki kalker blokları üzerinde yer alır. 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi aşırı yeraltı suyu kullanımı nedeniyle daha da alçalmaktadır. Batı kenarında Selçuklu yapımı Obruk Hanı yer alan Kızören Gölü ülkemizin en büyük obruğudur.